Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Pensioenlobby vreest korting pensioen tot 8% en mogelijk meer

De Pensioenfederatie, een koepelorganisatie van pensioenfondsen, is veel somberder over ingrepen bij de pensioenen dan het Centraal Planbureau. Het CPB stelde op Prinsjesdag dat een eventuele korting op de pensioenen in de laatste vier maanden van 2020 kan uitkomen op 0,2 procent. Uitgesmeerd over tien jaar zou het om een korting van ruim 6 procent kunnen gaan.

In een maandag verschenen analyse van de financiële situatie van pensioenfondsen suggereert de Pensioenfederatie dat permanente kortingen volgend jaar al 8 procent kunnen bedragen, waarbij de vraag is over die over een aantal jaar worden uitgesmeerd.

Vervolgens zouden door nieuwe, strengere rekenregels in 2021 ook nog eens tot extra tijdelijke kortingen op de pensioenen kunnen leiden. Daarnaast waarschuwt de pensioenfederatie voor premieverhogingen voor werkenden van 10 tot 30 procent.

Lees hier meer over de dreigende korting op pensioenen.

2. Bankroet Thomas Cook: Nederlandse vluchten geschrapt

Het faillissement van het Britse reisbureau Thomas Cook afgelopen maandag, heeft grote gevolgen voor vakantiegangers over de hele wereld. Honderdduizenden zijn gestrand en sommigen hebben het ongeluk daarmee hun bruiloft in duigen te zien vallen.

De Nederlandse tak, die nog niet failliet is, heeft voor vandaag alle vluchten geschrapt. Inmiddels heeft de Britse luchtvaartautoriteit met 64 extra vluchten 14.700 toeristen teruggehaald naar het Verenigd Koninkrijk en naar verwachting zullen de komende dertien dagen nog eens 135.300 reizigers worden teruggevlogen. De luchtvaartautoriteit noemt het een repatriëring van een omvang en aard die ongekend is.

3. Greta Thunberg gaat tekeer tegen wereldleiders op de VN-klimaattop

"Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden." Tiener Greta Thunberg wond er maandag geen doekjes om toen ze wereldleiders toesprak tijdens de VN-klimaattop in New York, waar Donald Trump ook nog even zijn gezicht liet zien.

De 16-jarige Zweedse beschuldigde hen van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikasgassen niet aan te pakken. Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres, die de top bijeenriep, sloot zich bij Thunberg aan. "De natuur is boos. En we houden onszelf voor de gek als we denken dat we de natuur voor de gek kunnen houden." Bekijk de speech van Thunberg hier terug.

4. Zorgpremie DSW als eerste bekend: €6 per maand erbij in 2020

De zorgpremie gaat volgend jaar met 6 euro per maand omhoog bij DSW, traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premies bekendmaakt. Dat is het dubbele van de stijging die het kabinet op Prinsjesdag voorzag.

Volgens topman Aad de Groot is DSW echter een uitschieter. Dit jaar maakt de Schiedamse zorgverzekeraar een inhaalslag door minder van de eigen financiële buffers in te zetten om de premie laag te houden. De Groot denkt dat de prijsstijging bij andere zorgverzekeraars minder groot zal zijn.

5. Fiscus verzuimde om tientallen miljonairs erfbelasting te laten betalen

Bij de afwikkeling van de erfbelasting laat de fiscus nog grote steken vallen. Dat blijkt uit een steekproef die staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft laten uitvoeren. Daarbij is gecheckt of nabestaanden met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro terecht een brief hebben gehad dat ze geen erfbelasting hoefden te betalen.

Uit de steekproef bij 114 miljonairs die zo’n brief gehad, terwijl nu blijkt dat het overgrote deel wél erfbelasting moest betalen. Van de 88 erfgenamen die wel belasting moesten betalen, hebben er 31 uit zichzelf toch aangifte gedaan. De andere 57 werden na ontdekking van de fout aangeschreven om dat alsnog te doen.

5. Draghi deelt sneer uit naar Knot: geen openlijke kritiek op beleid ECB

Vertrekkend president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag in het Europees Parlement aangegeven dat er vaker meningsverschillen zijn over het beleid. Maar hij zei tegelijk dat het schadelijk kan zijn als die kritiek openlijk wordt geuit. Daarmee verwees Draghi naar een persbericht dat president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen week liet uitgaan.

Knot uitte zijn ongenoegen over de beslissing van de ECB om de geldkraan verder open te zetten en rentes omlaag te duwen. Volgens Knot is daar geen enkele reden toe, maar de baas van DNB bevindt zich binnen de ECB bij een minderheid die het niet eens is met het ECB-beleid.

6. Brexit: houdt sluiting van het Britse parlement stand bij de rechter?

Er komt weer een spannend Brexit-momentje aan. Dinsdagochtend publiceert het Britse Hooggerechtshof het vonnis over een rechtszaak die is aangespannen tegen de sluiting van het Britse parlement. Als die door de hoogste rechters onwettig wordt verklaard, is premier Boris Johnson aan zet.

Afhankelijk van de precieze details van de uitspraak  moet Johnson bepalen wat hij doet. Johnson heeft al aangegeven dat hij het parlement wellicht voor een twee keer sluit, als de rechters de huidige opschorting afkeuren.

7. Aanval op Saudische olie: ook Frankrijk, Duitsland en VK wijzen naar Iran

Na de Verenigde Staten hebben ook Frankrijk, Duitsland en het VK verklaard dat Iran waarschijnlijk achter de aanvallen met drones en mogelijk raketten op Saudische olie-installaties zit. De aanvallen werden eerder opgeëist door Houthi-rebellen uit Jemen, maar Saudi-Arabië heeft aangegeven dat uit analyses van de wrakstukken zou blijken dat Iran verantwoordelijk is.

Door de aanvallen op de olie-installaties is de olieproductie van Saudi-Arabië ernstig ontregeld. De regering van het land zegt dat de olieproductie eind deze maand weer op het oude niveau van ongeveer 10 miljoen vaten per dag kan komen. Dinsdag noteerde de olieprijs licht lager op 64,35 dollar voor een vat Brent-olie.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag: